неділю, 20 січня 2019 р.

23 січня - Всесвітній день ручного письма



З кожним роком зростає популярність комп'ютерів, електронної пошти та електронних блокнотів, СМС, наборів стікерів з надрукованими фразами-підказками, а також інших засобів швидкого спілкування, які спрощують і пришвидшують можливості людини висловити свої думки, не пишучи їх власноруч. Сучасна людина все рідше використовує ручки, олівці, звичайний папір для вираження думок. Не виключено, що через якийсь час ми просто забудемо, як писати листівки чи листи від руки. Втім, є свято, яке щороку нагадує людству про ручне письмо. Він так і називається: День ручного письма, ще його називають День почерку або День каліграфії. Відзначають це свято щороку 23 січня.
Започаткували свято в Америці. Ініціатором Дня стала Асоціація виробників письмового приладдя (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), яка і проголосила датою «рукописного» свята 23 січня - день народження відомого американського діяча Джона Хенкока (23.01.1737-8.10.1793), який першим поставив свій підпис під Декларацією Незалежності США. Підпис Хенкока був великим і розмашистим, що і додало авторитету її автору.

Чи знайоме вам слово каліграфія? Чи знаєте що воно означає?
Калігра́фія (грец. κάλλος «гарне» + γραφή «письмо») — мистецтво писати розбірливим, гарним і чітким почерком; досконала форма рукописного шрифту стародавніх книг, офіційних документів. Інші назви — краснопис, чистописання.
У світі понині існує 15 шкіл або напрямків, каліграфії, кожна з яких зробила з письма на основі національного алфавіту справжній шедевр (перська в’язь, китайська каліграфія, арабська, грузинська, індійська, японська, кирилична та ін.). Кирилична каліграфія має давню традицію, і її принципи і зараз використовуються в навчанні дітей у початкових класах - це знайомі нам з дитинства прописи.
У давнину писати означало  «прикрашати що-небудь». Та й зараз ми кажемо: писати картину, розписувати стелю, говоримо «писана врода» (тобто гарна, як намальована). Отже, спочатку люди навчилися малювати, а потім зображення стали виконувати роль письма. А, як відомо, малюнок призначений для того, щоб милувати наше око. Тому зрозуміло, що і письмо повинно бути красивим.
В часи наших прадідів і батьків була навчальна дисципліна — чистописання, тобто каліграфія. І це чистописання давалося школярам нелегко, бо писали перами та чорнилом. Учні носили з собою чорнильниці та ручки з пером. А якої точності вимагало перо! Нахилиш його так — пише товсто, а нахилиш інакше — виходить тоненька лінія. Сучасним кульковим ручкам цей вищий, пілотаж недоступний. Ми ж все менше уваги приділяємо нашому почерку. Мабуть, тому, що в людському житті панує друковане слово.
Як давно ви писали листи, відправляв листівки поштою?
А ще років 20 тому у кожному дворі чи будинку вони були неймовірно популярні поштові скриньки. Від мами, коханого, від друзів листів чекали звідусіль, писали привітання зі святами. Утім, інтернет та мобільний зв'язок зробили свою справу. Від цієї письмової культури спілкування лишилися лише спогади. Та прихильники рукописного листування запевняють, відчуття зовсім інші. Рукописний лист – це майстерність, це ще одна можливість для нас заявити світові про унікальність кожної людини, про те, що кожен з нас – особливий і неповторний.
Вірними тому, щоб писати від руки, залишаються пенсіонери і творчі люди. Здебільшого поети. Кажуть, вірші, занотовані на папері, виходять особливо щирими.
Та все частіше ми спілкуємося на відстані не листами, написаними від руки, а надсилаючи повідомлення електронною поштою чи «есемески» на мобільний телефон. Навіщо взагалі писати, якщо замість слів можна використовувати смайли і графічні картинки, які розроблені спеціально для передачі випробовуваних почуттів. В якійсь мірі, це, звичайно, цікаво. Але використовуючи шаблонні картинки, неможливо передати всю гаму емоцій, які відчуває людина, її енергетику.
Про каліграфію можна розповідати багато. Та варто запам'ятати дуже важливу річ: якщо ви поважаєте тих, хто читатиме ваші нотатки, то будете старатися писати охайно і розбірливо, пам'ятаючи, що каліграфія — це складова людської культури, своєрідне мистецтво, доступне при бажанні кожному. Потрібно тільки добре тренуватися.
Чим корисна каліграфія?
Виявляється, почерк може розповісти про ваш інтелект, хвороби і навіть сварки у сім'ї. А каліграфічно написаний текст навіть може допомагати у профілактиці різних недуг.
Як запевняють науковці з Китаю та Японії за допомогою каліграфічного письма можна боротися з розсіяною увагою, проблемами орієнтування у просторі і навіть хворобою Альцгеймера.
Крім того, каліграфія здатна покращувати пам'ять і знімати нервові розлади. Вона може бути засобом психотерапії, адже в ній є елементи, які заспокоюють і вирівнюють внутрішній стан людини.
Фахівці зазначають, що у каліграфії важливо все – потрібно тримати поставу рівно, стіл має бути не надто високим, а людина повинна зосередженою.
Для бажаючих освоїти мистецтво каліграфії існують школи, курси, навчальні заклади, закінчивши які можна не тільки навчитися гарно писати, а й здобути професію, створити щось прекрасне і корисне.
Можливо, якби не захоплення Стіва Джобса каліграфією, то красивих шрифтів не було б  у жодного комп’ютера. Проживаючи юнаком у студентському гуртожитку Університету Рід, Стів мав змогу відвідувати безплатні курси. Він ходив на заняття з каліграфії та багато довідався про різні шрифти, різноманітне поєднання літер і проміжки між ними. Загалом про все, що робить шрифт не просто гарним, а ідеальним. Набуті знання він використав при створенні комп’ютера, і цими шрифтами ми користуємося і зараз.
Але існує така професія – дизайнер шрифтів, які створюють нові шрифти (не плутати із типографами, вони використовують шрифти)
У 2014 році до двухсотої річниці від дня народження Тараса Шевченка, українськими графічними дизайнерами, був розроблений шрифт Kobzar KS, який повністю відтворює почерк знаменитого українського поета, письменника, художника. Шрифт адаптований до латиниці і підтримує близько ста мов, має власні цифри і пунктуаційні знаки. Основою для створення шрифту стало факсимільне видання рукописної збірки «Три літа». Деякі літери в новому шрифті можна писати в різних варіаціях, як це буває і в звичайному почерку людини.
Тепер кожен зможе писати як Тарас Григорович Шевченко.
Мистецтво ручного письма активно розвивалося протягом багатьох тисяч років. Багато мислителів намагалися зрозуміти, як пов'язаний характер з тим, як саме людина викладає думки на папері. Власні судження з цього приводу висловлювалися Аристотелем, багатьма італійськими діячами Відродження. У 1875 році французький абат Жан Іполит Мішонер вперше вжив термін "графологія" (від давньогрецької Γράφω - пишу і λόγος - вчення), яким сьогодні визначається область знання про почерк і методи його дослідження в зв'язку з психічним станом особистості. Великий внесок у теорію графології вніс німецький філософ і психолог Людвіг Клагес (10.12.1872 – 29.07.1956).
Сучасні вчені називають сім основних характеристик, за якими можна створити портрет людини - розмір букв, їх нахил та форма, напрямок почерку, інтенсивність натиску, характер написання слів, загальна оцінка почерку. Американський психолог Джеймс Раскін виділяє для аналізу підпису більше сорока ознак.
За почерком можна дізнатися характер особистості, її сильні і слабкі сторони. Графологія вважається однією з найважливіших наук, здатної тільки по ручному письму визначити індивідуальні здібності людини. Графологи вважають, що між особливостями почерку і рисами характеру обов'язково повинен існувати зв'язок, тому що людський мозок підсвідомо «водить» рукою при написанні літер. Роботою мозку, до речі, вони пояснюють і те, що при дорослішанні та зміні характеру почерк людини теж міняється.
Як відомо, почерк став дуже важливим знаряддям для криміналістів. Мета експертів почеркознавства - встановити достовірність того чи іншого документа. Фахівці з наукової експертизи документа повинні досконало знати різноманітні стилі написання. Вони ретельно вивчають всі характеристики почерку, щоб точно встановити особу, яка писала.
Якщо ручне письмо, листування поступово зникає, то графічний дизайн опанував всі сфери нашого життя. Все, що оточує нас на вулицях, вдома, в магазинах, у транспорті, на телебаченні та в мережі Інтернет − скрізь можна побачити результат роботи графічних дизайнерів. Люди вони незвичайні, з особливим світосприйняттям, талановиті, креативні і в деяких випадках навіть «космічні».
З кожним роком професія дизайнера-графіка стає все більш перспективною і затребуваною. Це й не дивно, адже ми живемо в сучасному інформаційному суспільстві і без дизайну в наші дні не обійтись. Промисловий дизайн, графічний дизайн, дизайн інтер’єру, web-дизайн, game-дизайн, рекламний дизайн – все це сфера діяльності випускників Кафедри графічного дизайну і реклами більше як 60 вузів України.
Та важливо виробити свій власний почерк і стиль, він завжди повинен бути неперевершеним і гармонійним.  В Європі та Америці професія графічний дизайнер дуже цінується, адже багато телевізійних проектів, модних видань співпрацюють із талановитими фахівцями. Це така професія, що не дає зупинятися, а передбачає працювати дистанційно і з кожним проектом отримувати новий досвід. Дуже важливо, коли робиш те, від чого отримуєш задоволення.
Якщо вас надихнула ця стаття і хочете навчитися красиво писати, то почніть із порад Тараса Макара – каліграфа, викладача у куратора курсу «Каліграфія і летеринг», учасника українських і міжнародних виставок, автора власних унікальних алфавітів: «Каліграфія і летеринг: кому вони потрібні і як їх самостійно вивчати? 6 порад від Тараса Макара. – Режим доступу: https://talks.happymonday.com.ua/kal%D1%96graf%D1%96ja-%D1%96-letering-jak-%D1%97h-samost%D1%96jno-vivchati/»
У день ручного письма пропоную започаткувати традицію – написати власноруч листа. Пам'ятайте про те, що стандартне текстове повідомлення в телефоні може просто забутися, загубитися, проігноруватися. При цьому паперовий документ, написаний унікальним, тільки вам характерним почерком, залишиться у близької людини як добра пам'ять!

Джерела:
Каліграфія і летеринг: кому вони потрібні і як їх самостійно вивчати? 6 порад від Тараса Макара. – Режим доступу: https://talks.happymonday.com.ua/kal%D1%96graf%D1%96ja-%D1%96-letering-jak-%D1%97h-samost%D1%96jno-vivchati/
Знаменні події 23 січня: День почерку . – UKRMEDIA. –Режим доступу: https://ukr.media/culture/342141/
КалейдоскопЪ Праздников всё о Праздниках, Юбилеях и прочих Знаменательных событиях. – Режим доступу: https://chippfest.blogspot.com/2014/01/blog-post_23.html
Каліграфія. – Вікіпедія. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%8F


Немає коментарів:

Дописати коментар