пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Всеукраїнська акція "Батарейки, здавайтесь!"

Зважаючи на шкоду, яку завдають відпрацьовані батарейки природі, Червонозаводська міська бібліотека №1 оголошує про збір використаних батарейок. Кожен бажаючий може принести з дому відпрацьовані батарейки та помістити їх до спеціального еко-контейнера, що знаходиться в бібліотеці. У подальшому, зібрані  батарейки будуть відправлені на утилізацію.
Не будьмо байдужими! Допоможемо природі разом!
Долучайтеся до акції!!!
Режим роботи бібліотеки:
з 10 до 18 год. (без перерви)
вихідний – понеділок
тел. (05356) 3-54-04

  Суть акції "Батарейки, здавайтесь!" -  збір відпрацьованих батарейок та акумуляторів електронних приладів у місті Київ. Відпрацьовані батерейки не можна викидати у смітники, оскільки вони несуть серйозну небезпеку для навколишнього середовища, екосистеми та здоров’я людини. Батарейки потрібно утилізувати, але основна завада цьому – це самі ж люди, які продовжують несвідомо викидати їх у смітники. Ще одна проблема – це відсутність широкої мережі для збору відпрацьованих батарейок. 

Та в місті Червонозаводському кожен може долучитися до акції.  Ми дотримуємось поглядів, що замість того, щоб шукати винних та крайніх, чекати поки питання вирішиться на державному рівні, краще брати відповідальність на себе і своїми силами будувати своє ж майбутнє. Збір та переробка відпрацьованих батарейок за цим проектом є безкоштовними.  

Чому батарейки не можна викидати у смітник?

Здебільшого використані батарейки викидають на смітник, а не рідко і просто на вулицю, в лісі, у водойми. При потраплянні у навколишнє середовище відбувається процес руйнації зовнішньої оболонки батарейки, і такі небезпечні метали та сполуки як ртуть, кадмій, свинець, цинк та марганець потрапляють у Ґрунтові води та річки, тим самим забруднюючи наше довкілля. 
За даними фахівців: одна пальчикова батарейка може забруднити 20 квадратних метрів Ґрунту, який у продовж 50 років буде не придатний для ведення сільського господарства , або 400 літрів води, а з урахуванням того, що сміття ще й спалюють, то усі ці токсичні відходи потрапляють у атмосферу. На цих 20 кв. м землі, для прикладу, в середньому ростуть 2 дерева, живуть 2 кроти та один їжак. 
У деяких випадках токсини можуть потрапити й до артезіанських вод. Подальший шлях важких металів з електроліту – на городи і в сади, а далі – на наші столи. Наслідок такої недбалості – мертві їжачки під парканами і високий рівень ранньої смертності серед українців. Ми традиційно звинувачуємо у цьому "погану екологію", яку самі ж і створюємо. 
А якщо кинути 2-3 батарейки у ставок з коропами, то через деякий час риба у водоймі водитися перестане. 

Яку небезпеку батарейки несуть для здоров’я та життя людини?

Ртуть і кадмій, які входять до складу батарейок, потрапивши з водою в людський організм, руйнують нирки, нікель і кобальт - пошкоджують нервову систему. 
Дані фактори пояснюють виникнення у суспільстві низки тяжких хвороб, адже не тільки природа, а й людина, зокрема її організм, потерпає від шкідливих наслідків власної недбалості. 
Накопичення хімічних елементів у внутрішніх органах людини призводить до розвитку різних захворювань. З елементів найбільше в організмі людини накопичуються кадмій, хром - в нирках, мідь - у шлунково-кишковому тракті, ртуть - у центральній нервовій системі, цинк - в шлунку, руховому апараті. 
Детально слід виявити вплив так званих найнебезпечніших елементів, ними визнані: ртуть, свинець та кадмій, які не виводяться з організму і мають здатність накопичуватись в кістках та тканинах. 
Ртуть. Вражає кровотворну, ферментну, нервову системи і нирки. В організмі ртутні сполуки проникають у різні органи і тканини, але найбільше їх виявляють у крові, печінці, нирках і головному мозку. Наслідками її впливу є те, що в крові зменшується кількість еритроцитів, в печінці та нирках розвиваються дегенеративні зміни. У шлунково-кишковому тракті виникають сильні запальні процеси. 
Свинець. Накопичується в кістках у вигляді нерозчинної сполуки, що не має безпосередньої отруйної дії. Однак під впливом певних умов запаси свинцю стають мобільними, він переходить у кров і може викликати отруєння, навіть у гострій формі. 
Кадмій. Елемент високої токсичності. Він блокує роботу низки важливих для життєдіяльності організму ферментів. Крім того, кадмій вражає печінку, нирки, підшлункову залозу, здатний викликати рак легенів. Варто також зазначити, що солі кадмію володіють мутагенними і канцерогенними властивостями, і становлять потенційну генетичну небезпеку.

Матеріал із сайту: http://zol-2.schools.lviv.ua/







1 коментар:

  1. Шановні колеги,

    щиро вітаю вас з включенням в [престижний] галузевий перелік Інтернет-об'єктів "Список пані Катерини". Він не має жодного офіційного статусу і поки що не є широко відомим, але я вірю, що з часом буде саме так. Сьогодні ви маєте повне право вважати, що одержали професійну відзнаку.

    Маєте це відсвяткувати.

    І коли вже святковий чай прохолоне, зверніть увагу, будь ласка, що відзнака супроводжена певними побажаннями, пропозиціями щодо розвитку ваших сайтів чи блогів. Звісно, краще ворог доброго, тому попереду ще багато цікавої роботи. Результати того обговорення ми б хотіли побачити тут, щоб ними могли скористатись ті з колег, що тільки починають шлях, який ви вже пройшли. Вони дуже мріють випередити вас як і будь-які початківці. Тож не спиняйтесь, вирушайте у нові подорожі, долайте нові висоти.

    З найкращими побажаннями В.Петриченко
    http://bibrc.blogspot.com/2015/06/blog-post_30.html

    ВідповістиВидалити