вівторок, 17 грудня 2019 р.

Святкове намисто України



«Зима снігами все вітає,
А грудень землю обіймає,
Співа їй тихо колискову –
Й на весну сила прийде знову!»
                                                                               Ліна Яковенко
Ліна Яковенко

Український народ багатий на колоритні і неповторні  свята, традиції та обряди. Та пам’ятаючи і шануючи звичаї свого народу, ми започатковуємо нові свята, що сприяють збереженню та відродженню українських традиції. Вже здобуло неабияку популярність Свято вишиванки, а нещодавно група громадських діячів, акторів та успішних жінок із Вінниччини ініціювали запровадження Всесвітнього дня української хустки.
«Запровадження Всесвітнього Дня Української Хустки на державному рівні викликано тим, що споконвіку українки носили хустку, яка вважалась оберегом, символізувала любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Тожзапочаткування свята Української Хустки сприятиме збереженню та відродженню українських традицій», - зазначили ініціатори свята на сторінці події у FacebookЙого пропонують відзначати щороку 7 грудня і з цієї нагоди у мережі запустили флешмоби #УкраїнськаХустка та «Зроби фото з хусткою» і тисячі світлин в яскравих хустках українок наповнили соціальні мережі. До флешмобу також долучилися українки діаспори в Латвії, Індії, Португалії, Казахстану, США та інших країнах.

Спробували пов’язати хустку за традиціями Полтавщини і учні 7-х класів Заводської ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів. А відбувалося все на презентації книги Ліни Яковенко «Святкове намисто України» за участі авторки. У своєму виступі Ліна Яковенко розповіла про себе (народилася вона в с. Харківці Лохвицького району), що надихнуло на створення книги, чому саме така назва: «Із давніх-давен наші прабабусі вважали коралові намиста оберегами. І ці прикраси, наче священні реліквії, передавалися по жіночій лінії. У книзі «Святкове намисто України» в поетичній формі розповідається про звичаї та обряди найколоритніших древніх українських свят, де у разки намиста переплелися традиції, вірування та щедра уява рідного народу».

Запрошуючи поринути у світ народних вірувань, учні прочитали вірші із презентованої книги про свято Маковія, Спаса, Святого Миколая та Різдвяну казку, які налаштували всіх на святковий настрій.
 Поспілкувалися про зимові святкування та розваги, які відзначають у родинах дітей та дізналися про ще одне цікаве свято. 14 грудня у народі вшановували пророка Наума – покровителя навчання і науки, розуму, знань і доброчинства. У давні часи навчальний процес розпочинався взимку – 1 грудня за старим стилем (14 – за новим). То була найзручніша пора здобувати освіту для сільських дітей. Бо, найосновніші сільськогосподарські роботи вже було завершено. А тому вважалося, що саме в день Наума добре починати вчитися: «наука на ум піде».

 Наостанок нашої зустрічі зробили мотанку оберіг «Мудрі рішення» або «Розумницю». Замість голови у ляльки – горіх, який з давнини вважався символом мудрості та міцності. Створюючи такий оберіг, всі подумки просили допомоги у навчанні чи прийнятті важливих рішень, підтримки у справах та починаннях.
Сподіваюся, що після такої незабутньої і теплої зустрічі із письменницею Ліною Яковенко діти по-іншому сприйматимуть традиційні свята, які ми отримали у спадок. Будуть берегти і поважати їх, щоб не перервався зв’язок поколінь і збереглася генетична пам’ять нашого народу.

1 коментар:

  1. Я хочу поділитися з усіма вами тут про те, як я отримую позику від пана Бенджаміна, який допомагає мені отримати кредит у розмірі 400 000,00 євро, щоб поліпшити свій бізнес. Це було легко і швидко, коли я звертався за кредитом, коли справи ставали грубими з мого бізнесу Містер Бенджамін надає мені кредит без зволікань. ось містер Бенджамін електронною поштою / контактом WhatsApp: +1 989-394-3740, lfdsloans@outlook.com /

    ВідповістиВидалити