вівторок, 13 квітня 2021 р.

Інклюзивний літературний конкурс для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича



   
″Перший в Україні інклюзивний літературний конкурс організували "Видавничий центр "12" за підтримки Державної установи ″Українського інституту книги″ та Донецької обласної державної адміністрації у 2020 році.

         Місія конкурсу – популяризувати українську книгу, вшанувати пам’ять Дмитра Ружевича, унікального хлопця з села Сергіївка на Донеччині, через потужний розвиток його книжкової справи.

         Дмитро прожив коротке, але яскраве життя. Через важку хворобу хлопець був змушений пересуватися у кріслі колісному. Але це не завадило йому стати рекордсменом України як наймолодшому директору приватної бібліотеки. Завдяки великій любові до читання та неймовірній внутрішній силі хлопцеві вдалося налагодити зв’язок з великим осередком українських письменників та видавців та через проект Євгенії Пірог ″Дмитрикова пошта″ потоваришувати з усією книжковою Україною. Дмитрик став прототипом книжкових історій та встиг побувати на Книжковому арсеналі у Києві. А ще – він здійснив свою мрію та відвідав музей Гарі Поттера у Великій Британії. Історія Дмитра Ружевича – це приклад наполегливості та незламності, приклад того, що у справжньої мрії немає інвалідності.

         Конкурс є Всеукраїнським і має на меті популяризувати читання серед дітей та молоді країни, формувати у суспільстві толерантне ставлення до осіб з інвалідністю через зображення персонажів з інвалідністю, залучати дітей та молодь з інвалідністю та фізичними особливостями розвитку до повноцінного творчого життя.

         Тема конкурсу – інклюзія, люди з інвалідністю, з особливостями розвитку, діти з особливими освітніми потребами, люди, які є вразливими у суспільстві через фізичний стан, стать, колір шкіри, національність, особисті уподобання та ін. Однак твір має бути не про інвалідність, а про особистість″.  (Джерело: https://inclusivebooks.org/index.php/support-the-project)

         Цього року читачі Заводської міської бібліотеки №1 теж взяли участь у Інклюзивному літературному конкурсі для дітей і юнацтва імені Дмитра Ружевича. На конкурс від бібліотеки було подано 7 робіт, а урочисте оголошення переможців відбудеться 14 травня. За результатами першого конкурсу вже була видана електронна збірка з творами всіх учасників конкурсу (режим доступу: http://vcenter12.com/inclusivebook). В наступній збірці ви зможете прочитати оповідання студенток ВСП ″Лохвицького механіко-технологічного фахового коледжу Полтавської ДАА″ Сватової Надії та Кучерявої Анни, учня ОЗ «Заводська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» Коваль Олега (9кл.), Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Сургіневич Ілони (8 кл.), Куликової Владислави (8 кл.), Байрак Богдани (8 кл.), Бухало Анни (8 кл.).

Щиро вдячні усім юним учасникам за небайдужість, за перший крок до інклюзивного культурного життя для кожного.

Немає коментарів:

Дописати коментар