неділю, 25 квітня 2021 р.

Пам'ятай про Чорнобиль... Думай про майбутнє

 26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, що був запроваджений у вересні 2003 року на саміті СНД за ініціативою тодішнього президента України Леоніда Макаровича Кучми і підтримано Радою глав держав СНД. Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй присвоїли 7-ий рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Потужний витік радіації «пофарбував» ліс поблизу Чорнобильської АЕС в яскраво-рудий колір. З того часу він називається «Рудий ліс». В той період «фарбувалась» в рудий колір і білизна, яку вивішували господині просушити після прання на своїх балконах Києва та подвір’ях в селах Київської області. Ця аварія стала новою віхою відліку в історії атомної енергетики, показала, наскільки небезпечна позбавлена контролю сила атома і як неймовірно важко вгамувати її. Людству вже час зрозуміти, що наша планета не витримає наших експериментів.

До вашої уваги віртуальний огляд нової літератури, яка надійшла до фонду Заводської міської бібліотеки №1 завдяки #Програмі_Поповнення_БФ від #Український_Інститут_Книги про спогади ліквідаторів, пожежників і простих людей, які відчули це на собі.
Бережіть себе! Чекаємо на вас після послаблення карантинних обмежень, з гарним настроєм і здорових! Не забувайте про особисті засоби захисту.

Немає коментарів:

Дописати коментар