понеділок, 20 грудня 2021 р.

Яскраве бібліотечне літо

   Зазвичай в кінці року батьки ламають голову, як зробити своїй дитині яскраве та цікаве літо. Хтось дає дітям вільний відпочинок, вважаючи,  що перезавантаження важливіше за все. Хтось встановлює розклад повторень і занять з репетиторами в літніх школах і на спеціальних сезонних курсах. І в тих, і в інших є аргументи на користь їх вибору. Дитина повинна вчитися цілий рік. Знання забуваються, якщо регулярно не повторювати пройдений матеріал вдома. Проте, під час канікул, режим занять має бути менш насиченим, ніж у шкільний період. Без підтримки та мотивації від батьків, дитині буде важко опанувати бажання погуляти та сісти за книжку. Не будьте занадто вимогливими, тому що в дитини може сформуватися або зміцнитися негативне відношення до навчання і вже потім вона не буде його нормально сприймати. Тому перше, що потрібно запам'ятати,  правильний розподіл навантаження і підтримка - це ключ до успіху.

Для альтернативного навчання  можна скористатися бібліотекою! Адже тут можна знайти не тільки нові знання, а й відпочити. Що може бути краще за цікаву книжку? Тільки інтелектуальні ігри!

І наше бібліотечне літо розпочалося саме так! Для вихованців літнього табору «Котигорошко» Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 в День захисту дітей була здійснена «Подорож у країну Дитинства» в Заводській міській бібліотеці №2. До малят на свято завітали  Кіт Базиліо (Матяш Антоніна) та Лисиця Аліса (Куніцина Віта), які хотіли забрати дітей в Країну Дурнів і примусити їх шукати золото, закопане Буратіном у землю. Та щоб перевиховати казкових гостей ведуча (Лисенко Ніна) запросила їх в чудову подорож країною Дитинства разом з малятами, та дозволила Котові і Лисиці проводити ігри. Та спочатку Кіт Базиліо та Лисиця Аліса, за звичкою, намагалися нашкодити дітям і заплутати в грі, але все закінчилося добре. Потім всіх захопила руханка «Чотири кроки» і втомлені, але щасливі діти залюбки відгадували назви мультфільмів за музичними уривками. Трішки відпочили, поки вгадували казкові загадки, і далі розважалися в грі «Сороконіжка». На завершення свята всі вийшли на майданчик, і кожен мав змогу намалювати на асфальті своє «Щасливе дитинство» та зробити на згадку фото з казковими героями. Приємно, що діти отримали солодкі подарунки, море задоволення і безліч незабутніх вражень. Було багато радісних посмішок, протягом всього заходу панувала атмосфера гарного настрою. Таким і має бути свято.


А от екскурсія до бібліотеки – це завжди нові враження і нові друзі!          І яскравих вражень у маленьких читайликів з пришкільного табору « Барвінок» «ОЗ» Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, які завітали до Заводської міської бібліотеки № 1 на екскурсію, і справді було багато. Адже неймовірний  книжковий світ здатен не лише навчити, а й здивувати, надихати на нові пригоди, на здійснення мрій, а розмаїття цікавих книг та журналів неодмінно подарують купу нових вражень та допоможуть потрапити до чарівного світу казок.

Цікавим доповненням екскурсії стала казкова правознавча вікторина, яку підготували і провели бібліотечні мешканці Кіт Базиліо і Лисиця Аліса. Діти відгадували, які права казкових героїв, гарантовані нам Конституцією, було порушено. Потім створили символічну квітку прав дітей біля книжкової виставки « Конституція країни Дитинства». Захід пройшов у дружній, веселій атмосфері і залишив по собі багато приємних спогадів. Усміхнені обличчя дітей та сяючі оченята свідчили про те, що екскурсія всім сподобалась.


В бібліотеці можна не тільки добре розважитися, а і зустрітися з цікавими людьми, хоч і онлайн. Для учнів пришкільних таборів «Барвінок» «ОЗ» Заводської ЗОШ  І-ІІІ ступенів №1 та «Котигорошко» Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 була організована онлайн-зустріч з журналістом і автором книги «Еко-історії для моїх маленьких друзів» Богданом Красавцевим. Головною темою збірки є сортування пластику, забруднення Чорного моря, водойм, утилізацію батарейок, відмова від використання безфосфатних миючих засобів тощо. Наприкінці зустрічі пан Богдан зачитав свій вірш про Уца і подарував свої Еко- віршики (електронна версія) Заводській міській бібліотеці № 1 та шкільним бібліотекам. Це віршовані твори, в яких персонажі книжки « Еко-історії для моїх маленьких друзів» рятують світ від екологічних перепон.   Після обговорення екологічних проблем, які підійняв письменник, діти мали змогу ознайомитися із новими книгами на виставці «Земля моя - планета чарівна», оглянути еколокацію «Здай батарейку, врятуй їжачка».

        


А от Вихованці пришкільного табору « FRIENDSHIP» «ОЗ» Заводської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 взяли активну участь в екологічній грі «Природа - наш спільний дім». Захід був присвячений одній з найбільших екологічних проблем сьогодення  - забрудненню планети Земля. Питання «Куди подіти сміття?» стає все актуальнішим і діти, в ігровій формі, спробували дати відповідь на це питання. В ході гри учасники ознайомилися з найбільш поширеними типами відходів та можливістю їх вторинного використання, розгадали кросворд, з переплутаних літер збирали терміни про охорону природи. Останнім завданням було намалювати плакат під назвою «Захистимо природу разом» і діти чудово впорались.
Старшокласники та студенти добре почаклували над бібліотечними лавочками. Оновлені і заквітчані бібліолавочки тепер милують око заводчанам і гостям міста.

Арт-акцію з розмальовування лавочок  проводимо вже не перший рік і кожного разу – інша тематика. Були просто квіточки і котячі лапки, вислови про поезію, прізвища письменників, а цього разу  -  присвячені відзначенню 150-річчя від дня народження  Лесі Українки та Василя Стефаника. Кожен може прочитати цитати письменників-ювілярів та помилуватися українським орнаментом. Особлива увага приділяється і смітниці, на якій завжди напис, що закликає не забруднювати навколишнє середовище. Тож, тіштеся, милуйтеся і дякуйте творчим і талановитим ученицям 11 класу Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Лук'янець Валерії та Нестеренко Євгенії; студентам гр. Т-11, 14 ВСП «Лохвицького механіко-технологічного фахового коледжу ПДАА»  Дейнеці Руслані, Клепач Наталії, Скоровойтовій Оксані; студентці 4 курсу СумДУ Кравченко Інні.

         Не менш захопливим та спекотним на події почалося літо і в Заводській міській бібліотеці-філії. Традиційно, щочетверга, в бібліотеці проходять майстер-класи. До Дня захисту дітей було проведено майстер-клас, на якому учениці  Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Ірина Євтушенко (6 клас), Валерія  Корнієнко (6 клас) та Лілія  Обідейко ( 4 клас) виготовляли рамки для фотографій із журнальних трубочок. І такі творчі зустрічі вже стали традиційними .  Ми робили картинки в техніці декупаж на яєчній шкаралупі, декорували скляні банки та дерев’яні коробочки , виготовляли браслети із різнокольорових стрічок. До творчої групи приєднався і Євтушенко Станіслав (учень 3 класу) та дуже вправно із серветок задекорував підставку для ручок та олівців. Відкриті, творчі, креативні юні дизайнери створювали справжні шедеври. Ну і що з того що фоторамки із старих журналів і картонних коробок, а для декору використовувалися паперові серветки?  Усе, що оточує дітей і чого торкаються їх руки перетворюється на неймовірну красу!!!




Літо тільки розпочинається і попереду нас чекає багато цікавих зустрічей, неймовірних та веселих заходів,  творчих майстер-класів, що дарують яскраві враження і позитивні емоції.

     

Немає коментарів:

Дописати коментар